Avainlippu

Ajoväylät

Pihaan johtavat tiet ja ajoluiskat, autotallin edusta ja pysäköintialue vaativat kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen. Tarkoitukseen soveltuvat parhaiten paksut neliö- ja suorakaidekivet, ns. sidekivet, joissa on asennusnystyrät. Pihakivien suositeltava vahvuus autolla liikennöitävillä alueilla on 80 mm, mutta erittäin hyvin pohjattuna myös 60 mm:n vahvuinen pihakivi kestää henkilöauton painon. Pihalaattoja käytettäessä laattojen vahvuuden olisi hyvä olla 80 mm.

Ajoväylä on tyylikäs tie kotiin

Ajoväylä esittelee pihaan saapuvalle tyylikkään ensivaikutelman. Piha-alue näyttäytyy kokonaisuutena, jolla on useita eri käyttötarkoituksia – piha on kodin sydän.

Tyylikäs ja käytännöllinen betonikiveys

Ajotie, kääntö- ja pysäköintipaikat olisi hyvä huomioida talonrakentamisen alkuvaiheessa, sillä niiden pohjat voidaan tehdä rakennuksen pohjustusten yhteydessä, jolloin niiden pohjat tiivistyvät luonnostaan. Erillisten ajoteiden ja huoltoajopaikkojen tarpeellisuus riippuu paljon autotallin tai – katoksen sijoittumisesta tontille. Sisäänajotien leveyden on suositeltavaa olla noin 3 metriä. Pysäköintialueen minimimitta on 2,5 x 5 m.

Huoliteltu pihakiveys yhdistää etupihan alueet yhteneväiseksi kokonaisuudeksi ja antaa tulopihalle viimeistellyn ilmeen. Kestävä betonikiveys on tyylikäs ja käytännöllinen valinta myös autokatoksen ja -tallin ajoalustan pinnoitteeksi. Autokatoksen kiveys vaatii yhtä kantavan ja kulutusta kestävän pinnoitteen kuin pihan ajoväylätkin. Samanlainen kiveys voi jatkua koko piha-alueelle; väri, muoto ja ladontamallit tuovat elävyyttä ja jatkumoa isollekin pihalle. Persoonallisia ja leikkisiä ideoita voivat olla eri väristen kivien käyttö ns. liikenteenohjauksessa pihatiellä tai parkkiruutujen toteutus.

Vahva ja helppohoitoinen

Suomalaisissa olosuhteissa vain riittävän paksu, varma ja laadukas tuote kestää vuodesta toiseen.
HB-pihakivillä toteutat ajoneuvojen painon kestävän, helppohoitoisen ja turvallisen ajoväylän.

Kestävät ja helppohoitoiset ajoväylät

Kotimaisen betonista valmistetun pihakiveyksen ja -laatoituksen vahvuutena on sen helppohoitoisuus, ympäristöystävällisyys ja pitkäikäisyys. Myös oikein suunniteltuna pihakiveys helpottaa kunnossapitoa ja kulkua, eikä kivetyiltä alueilta kantaudu hiekkaa ja likaa sisätiloihin. Erityistä kiitosta saa selkeä ja tasainen kivipinta talvikunnossapidolta; helppoa lumenluontia ilman sora- ja kivialustaan törmäilyä. Keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä. Pihakiveys myös kuivahtaa sateen jälkeen nopeasti ja vähentää pölyhaittoja. Kiveys on myös helppo pitää puhtaana ja tarvittaessa vaihtaa jokin kivi (esim. autosta tippuvan öljyläikän likaama betonikivi).

Jos haluaa pihaan kaarevia muotoja, kannattaa valita kivet tai laatat, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista. Moderniin pihaan sopivat neliö, suorakaiteen muotoiset sileät kivet ja laatat. Perinteisempää ajan patinoimaa ulkonäköä saa erilaisilla pintavaihtoehtoisilla laatoilla ja patinoiduilla kivillä. Pihakivien suositeltava vahvuus autolla liikennöitävillä alueilla on 80 mm, mutta erittäin hyvin pohjattuna myös 60 mm:n vahvuinen pihakivi kestää henkilöauton painon. Pihalaattoja käytettäessä laattojen vahvuuden olisi hyvä olla 80 mm.

Kivien, laattojen ja muurien väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen. Usein värivalinta otetaan talon katon tai sokkelin värimaailmasta. Värivaihtoehtoja on runsaasti ja niiden rohkea yhdisteleminen on suotavaa – rohkeilla ratkaisuilla saat upean yksilöllisen pihan! Betonikivien ja laattojen suositun harmaan värin sijaan voit valita mm. erisävyisiä punaisia, ruskeita, mustia, carbon black (täysmusta) sekä monivärisiä pihakiviä tai -laattoja. Myös pintavaihtoehdot elävöittävät pihaa, kuten pesubetonipintaiset ja pintaprofiloidut laatat, patinoidut ja rummutetut kivet sekä sileäpintainen kivi ja laatta.

Pihan kiveykset ja laatoitukset on hyvä tukea reunakivillä, jotka myös viimeistelevät kiveyksen kauniisti. Autolla liikennöitävillä alueilla kiveyksen reunatuentaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Tukemattomat päällysteet ovat arkoja purkautumaan reunoistaan toistuvassa rasituksessa. Kiveyksen tukemiseen käytetään yleensä maahan upotettavia betonisia reunakiviä.

Info

VINKKI!
Valitse betonilaatan ja -kiven paksuus
käyttötarkoituksen mukaan

Alle 50 mm vahvat betonilaatat ja -kivet:
Patiot, kävelytiet, polut ja oleskelualueet

Yli 60 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Pihan ajotie ja piha (henkilöautoliikenne)

Yli 80 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Raskas liikenne, myös julkinen käyttö

Sopivia tuotteita ajoväylien toteutukseen:

Avainlippu - Valmistettu Suomessa