Avainlippu

Muurit & pengerrykset

Rinnetontin hukkaneliöt voi ottaa hyötykäyttöön kätevästi pengertämällä rinteet eri HB-muuriratkaisujen avulla. Kotimaiset betoniset muurituotteet ovat kaltevien pihojen ja rinteisten alueiden porrastamisen näyttävä ratkaisu, jolloin korkeuserot muuntuvat toimiviksi kokonaisuuksiksi. Valittavina ovat monipuolinen Vallikivi-tuoteperhe, Patinoitu muurikivisarja sekä Muurikivi sileä -tuoteperhe.

Hukkaneliöt käyttöön vallikivillä

HB-Vallikivi on rinnealueiden porrastuksiin ja istutusaltaisiin suunniteltu, läpivärjätty betonikivi. Vallikivi-tuoteperhe helpottaa sekä pientalorakentajien että julkisten alueiden maisemoijien työtä, kun on kyse rinneratkaisuista. Hankalallekin rinnetontille on nyt mahdollista luoda nurmialueita ja tilaa vaikkapa patioille; helposti ja ilman erityisiä työkaluja. Vallikivi on erittäin turvallinen valinta, sillä se lukkiutuu neljään suuntaan ja on myös helposti betonoitavissa.

Yhdistelemällä uutta ilmettä

Säästät aikaa, rahaa ja luontoa yhdistämällä uutta ja vanhaa. Pihan uudistaminen esimerkiksi rakennusten laajennusten tai liikennejärjestelyiden vuoksi käy helposti sekä HB-Vallikivellä että HB-Muurikivillä. Kestävän ajattomat betonikivet ovat poikkeuksellisen kiitollista materiaalia uuden ja vanhan yhdistämiselle: pihailme voi muuttua upeasti lisäämällä pihasi vanhoihin kiviin erän uusia, vaikkapa eri kokoisia kiviä kuin mitä pengerryksissä tai porrastuksessa on aiemmin käytetty. Esimerkiksi ison ja pienen HB-Vallikiven yhdistelmä on trendikäs ja suosittu ratkaisu. Katso täältä eri ladontamalleja ja tee menekkilaskureilla tarkat laskennat.

Vallikivistä voit tehdä murskepohjalle enintään 80 cm korkeita, aitamaisia rakenteita ja istutusaltaita. Anturan päälle valamalla ja raudoittamalla Vallikivi sopii jopa 1,8 m korkeiden rakenteiden tekemiseen mm. maanpaineseinät ja isommat istutusaltaat. Muista, että toteutus tapahtuu rakennesuunnittelijan määritysten mukaan.

Mahdollisuus yhdistellä pieniä ja isoja vallikiviä raikkaan eläväksi pinnaksi on nostanut Vallikivi-tuoteperheen maamme johtavien pihasuunnittelijoiden suureen suosioon. Vallikiven pintana on lohkopinta, vastapuolella on sileä teräsmuottipinta. Kumpaakin puolta voidaan oman maun mukaan käyttää muurin näkyvänä pintana. Kiviparin etenemä eli hyötypituus on 580 mm ja korkeusvaihtoehdot ovat 100 mm ja 200 mm. Värivaihtoehtoja on useita mm. harmaa, musta ja karelia. Sinulla on siis vapaus valita oman makusi ja ympäröivän miljöön perusteella, miltä rakenne mihinkin suuntaan näyttää.

Vallikivi-tuotteiden kanssa saumattomasti yhteensopivat vallivalaisimet korostavat loistollaan upeasti vallikiven elävää pintaa. Sen tärkein tehtävä on kuitenkin tuottaa turvallista valoa silloin, kun luonnonvaloa on niukasti – Suomessa valitettavan usein.

Tunnelmalliset ja vahvat muurikivet

Maa-aineksen tukemiseen ja viettävien rinnetonttien porrastukseen löytyy useita erilaisia muurikivityyppejä. Tarjolla on niin valettavia muurikivi sileä -tuotesarjaa sekä patinoitua muurikiveä. Valittavat ratkaisut ja tuotteet on hyvä miettiä koko piha-aluetta ajatellen: muurit sopivat elävöittämään myös tasamaata ns. istutusaltaina, aitoina ja sokkeleina.

Kestävä ja helppohoitoinen betoni

Muuria suunnitellessa on tärkeää miettiä, minkä korkuiselle muurille on tarve. Rinnetontilla voi olla hyvä suunnitella useampia matalia muureja yhden korkean sijaan. Näin saadaan luotua varsin näyttävä ja monikerroksinen piha-alue, jossa portaat ja kasvillisuudet synnyttävät upean kokonaisuuden.

Ilmeikkäät aidanteet, muurit sekä istutusaltaat toteutetaan patinoidulla muurikivellä. HB-Patinoidut muurikivet muodostuvat kolmesta erikokoisesta muurikivestä: Iso muurikivi 320x160x160mm, matala muurikivi 240x160x80mm ja pieni muurikivi 160x160x80mm. Monipuolinen ja ilmeikäs tuotekokonaisuus mahdollistaa useita eri ladontavaihtoehtoja tai esimerkiksi vain yhdellä kivikoolla toteutettua muuri- tai istutusallasratkaisua. Kivien kiinnittämiseen on hyvä käyttää kiviliimaa tai säänkestävää laastia. Suositeltava maksimikorkeus on 800 mm. Näiden kivien käyttö on mahdollista myös ns. piha- ja katukivinä, kun kivien paksuus on hyvä olla vähintään 80 mm. Patinoidut muurikivet soveltuvat myös erinomaisesti esimerkiksi nurmikon reunakiviksi ja piha-askelmiksi.

Patinoidut muurikivet ovat myynnissä tuotekohtaisilla lavoilla, eivät kuviona. Patinoidun muurikiven väriero sileään betonikiveen (harmaa ja musta) on selvästi vaaleampi patinointimenetelmän vuoksi. Värivaihtoehtoina ovat harmaa ja musta.

Muurikivi sileä on vahva uutuus

HB-Muurikivi sileä soveltuu muurien, istutusaltaiden, reunuksien ja aitojen rakentamiseen niin yksityisiin pihoihin kuin vaativiin julkisiin kohteisiin. Muurikivi sileää on useaa eri kokoa; 280x250x280 mm, 390x250x280 mm (kulmakivi) ja 280x250x280 sekä 140x250x280 mm (päätykivet, 2 kpl). Päätykiviä käytetään aidoissa ja muureissa, joissa halutaa tasaiset aidan lopetukset. Ladonta toteutetaan puolen kiven limiptyksellä. Jokaisessa kerroksessa käytetään molempia opäätykokoja viimeistelemään aidan pääty. Muuri viimeistellään kansikivellä (420x300x70 mm). Muuri voidaan helposti myös raudoittaa ja valaa, jolloin muurikorkeus voi olla korkeampi.

Tutustu muurituotteisiin

Info

Muista routamaan voima

Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämä vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuiseksi tai korkeammaksi massiiviseksi rakenteeksi, on hyvä varmistaa, että perusmaa on routimatonta.

Lue lisää Vallikivien suunnittelu- ja työohjeesta (pdf)

 

Sopivia tuotteita muureihin ja pengerryksiin:

Avainlippu - Valmistettu Suomessa