Avainlippu

Polut & kulkuväylät

Kulkuväylät ja polut ovat oleskelualueiden ohella yleisimmät pihakivillä ja -laatoilla päällystettävät alueet pihalla. Etupihan kutsuva sisäänkäynti on yksi näkyvimmistä ja käytetyimmistä kulkuväylistä. Polut ja käytävät yhdistävät pihan eri toiminnot kokonaisuudeksi; leikkipaikka, hyötypuutarha, siivous- ja tomutusalue, varastot ja autopaikat.

Tyylikäs ja kutsuva pihakäytävä

Piha on kokonaisuus, joka ympäröi taloa ja heijastelee kodin tunnelmaa – parhaimmillaan se kruunaa kokonaisuuden ja ilahduttaa ympäri vuoden. Kaunista kulkureittiä pitkin on aina kiva tulla kotiin. HB:n pihatuotteilla teet kodistasi kutsuvan itsellesi ja ystävillesi.

Moni-ilmeisiä kokonaisuuksia

Tyylikäs ja kutsuva kivikäytävä vie sinut kotisi terassialueelle, hyötypuutarhaan, leikkialueelle ja autopaikalle. Persoonallisia, näyttäviä, pelkistettyjä, toimivia kokonaisuuksia on tarjolla HB:n pihatuotteilla. Eri materiaalien yhdisteleminen on trendikästä, mikä näkyy useilla piha-alueilla; betonikiveys ja -laatoitus on yhdistetty luontevasti esim. puun tai luonnonkivien kanssa. Muurikivistä toteutetut istutusaltaat ns. ’rikkovat’ tasaisen pihailmeen tehden siitä luontevasti ryhdikkään ja näyttävän kokonaisuuden. Hyötypuutarhan sijoittaminen lähelle oleskelualueita antaa pihalle ja puutarhalle yhteistä iloa, kun kulkuyhteys on kutsuva ja helppohoitoinen.

Keväällä lumi sulaa kiveykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu pitkään lämpimältä. Pihakiveys kuivahtaa sateen jälkeen nopeasti, vähentää pölyhaittoja ja viimeistelee talon ympärillä olevan pihamaiseman. Kiveys on myös helppo pitää puhtaana. Muista, että koko piha on mahdollista yhdistää näyttäväksi kokonaisuudeksi. Usein unohtuu kasvien, kukkien ja puiden luoma tunnelma ja kauneus. Vesi ja kasvillisuus ovat hyvä vastapari betonille. Yksinkertaista ja kaunista!

Suunnittelun salat ja mahdollisuudet

Kotimaisen betonista valmistetun pihakiveyksen ja -laatoituksen vahvuutena on sen helppohoitoisuus, ympäristöystävällisyys ja pitkäikäisyys. Myös oikein suunniteltuna pihakiveys helpottaa kunnossapitoa ja kulkua, eikä kivetyiltä alueilta kantaudu hiekkaa ja likaa sisätiloihin.

Vinkkejä suunnitteluun

Jalan kuljettavat pihapolut ovat kävely- ja pihateiden sekä oleskelualueiden ohella yleisimmät pihakivillä päällystettävät alueet pihalla. Kulkureittien paikat on hyvä huomioida mahdollisimman aikaisessa vaiheessa uudisrakentamisessa, sillä polkujen ollessa tiedossa heti kaivutöiden alkaessa, niiden pohjat voidaan tehdä rakennuksen pohjustusten yhteydessä. Vanhemman pihan kunnostaminen vaatii usein asiantuntijan arviota pohjatöiden laajuudesta, tai mahdollisia valmiita maaperäselvityksiä.

Pihasuunnitelma tilataan usein ammattilaiselta, mutta sen voi tehdä myös itse. Kivien myyjältä voi myös tiedustella kokonaispakettia, joka sisältää kivitoimituksen ohella pihasuunnitelman ja toteutuksen. Jokainen kiinteistön omistaja haluaa, että oleskelu- ja sisääntulopiha on siisti, pitkäikäinen ja helppohoitoinen. Piha-alueen kunnostaminen ja rakentaminen nostaa myös kiinteistön arvoa.

Suunnittelutyön lähtökohtana ovat pihan käyttäjän toiveet, tarpeet, ympäristö sekä tietysti myös käytettävissä oleva budjetti. Omakotitalon jalan kuljettavien käytävien leveys on usein 1,2 m, jolloin kaksi henkilöä voi kohdata vaivattomasti ja mm. huolto- ja tavarankuljetukset onnistuvat kätevästi. Pienimmät esim. leikkipaikalle johtavat polut, voivat olla jopa vain puolen metrin levyisiä ja usein myös ihanteellisia toteuttaa leikkisällä muodolla.

Jos haluaa pihaan kaarevia muotoja, kannattaa valita kivet tai laatat, jotka mahdollistavat kaarevan ladonnan ilman kivien leikkaamista. Moderniin pihaan sopivat neliö, suorakaiteen muotoiset sileät kivet ja laatat. Perinteisempää ajan patinoimaa ulkonäköä saa erilaisilla pintavaihtoehtoisilla laatoilla ja patinoiduilla kivillä. Pihakivien paksuudeksi jalan liikuttavilla poluilla riittää 6 cm. Tarkoitukseen sopivien laattojen vahvuus vaihtelee yleensä 3 – 6 cm:n välillä.

Kivien, laattojen ja muurien väri kannattaa valita harkiten niin, että se sointuu talon väritykseen. Usein värivalinta otetaan talon katon tai sokkelin värimaailmasta. Värivaihtoehtoja on runsaasti ja niiden rohkea yhdisteleminen on suotavaa – rohkeilla ratkaisuilla saat upean yksilöllisen pihan! Betonikivien ja laattojen suositun harmaan värin sijaan voit valita mm. erisävyisiä punaisia, ruskeita, mustia, carbon black (täysmusta) sekä monivärisiä pihakiviä tai -laattoja. Myös pintavaihtoehdot elävöittävät pihaa, kuten pesubetonipintaiset ja pintaprofiloidut laatat, patinoidut ja rummutetut kivet sekä sileäpintainen kivi ja laatta.

Pihan kiveykset ja laatoitukset on hyvä tukea reunakivillä, jotka myös viimeistelevät kiveyksen kauniisti. Reunakivi erottaa eri piha-alueet esim. nurmi- ja kivetys kuten myös sora- tai hiekka-alueet toisistaan. Näin materiaalit eivät sotkeudu keskenään. Reunakivenä voi käyttää myös isompia laattoja, toista kivimallia tai reunan voi tehdä käyttämällä esim. eriväristä kiveä tai laattaa kuin itse kulkukäytävän kivi.

Info

VINKKI!
Valitse betonilaatan ja -kiven paksuus
käyttötarkoituksen mukaan

Alle 50 mm vahvat betonilaatat ja -kivet:
Patiot, kävelytiet, polut ja oleskelualueet

Yli 60 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Pihan ajotie ja piha (henkilöautoliikenne)

Yli 80 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Raskas liikenne, myös julkinen käyttö

Pihakivien ja -laattojen asennusvaiheet

Sopivia tuotteita poluille ja kulkuväylille:

Avainlippu - Valmistettu Suomessa