Avainlippu

Terassit & patiot

Piha-alueesta muotoutuu yhä useammin kodin toinen olohuone, jossa vietetään aikaa, ruokaillaan ja tehdään asioita yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Kotimaiset helposti asennettavat ja kestävät pihakivet ja -laatat luovat runsaasti mahdollisuuksia pihan eri alueiden sommitteluun. Lisäneliöiden toteutus vaikkapa tyylikkäällä terassialueella on erityisen kätevää ja käytännöllistä.  Patiosta tulee tällöin toinen olohuone, jota voi somistaa tekstiilein, huonekaluin ja lampuin kuten Välimeren alueen maissa ikään.

Rennosti kotona

Terassialueet ja patiot ovat saumaton osa kotiasi. Mikä onkaan mukavampaa kuin kattaa aamukahvit ulos aurinkoon? Piha luo tulijalle kotisi ensivaikutelman; tuo siis tunnelmasi terassille!

 

 

Terassi kruunaa pihan

Moni haluaa pidentää pation ja terassin käyttökautta suoja-aitojen, huvimajojen ja erilaisten terassilämmittimien avulla. Patiosta tulee tällöin toinen olohuone, jota voi somistaa tekstiilein, huonekaluin ja lampuin – usein myös ulkoaltaat ja paljut ovat luonnollisesti osa terassialuetta. Oleskelualue on kuitenkin suositeltavaa suunnitella niin tilavaksi, että puutarhakalusteet ja mahdollisesti grilli tai hyötypuutarha mahtuvat väljästi alueelle. Kalustetulla patiolla pitää myös pystyä liikkumaan vaivatta. Trendikkäät hyötypuutarhat ja lavakaulusviljelmät voi kätevästi sijoittaa myös terassin välittömään läheisyyteen. Vallikivien ja erilaisten muurikivien ratkaisuilla nuo terassialueiden laidat ja reunat saavat ryhdikkyyttä ja erottavat muun piha-alueen terassista.

Kivipation edut

Laatta- tai kiviterassin rakentamisessa on paljon hyviä puolia, ja vain mielikuvitus rajoittaa terassin ulkonäköä. Terassi tai patio voi olla pieni, iso, pyöreä tai nelikulmainen – ole itse suunnittelija ja toteuta visiosi. Toteuttamalla mieleisesi oleskelupaikan pihalle saat nauttia talosi lisäneliöistä ulkona – ihan pihalla!

Kestävä ja helppohoitoinen betoni

Betonilaatoista on tullut viime vuosina modernien pihojen peruslaatta, sillä se näyttää rauhalliselta ja tuo hyvin esiin kasvillisuuden tai vesiaiheet. Betonilaattoja voi hyvin yhdistellä muunlaisiin betonikiviin, luonnonkiviin tai vaikka soraan.

Myös pintaan saa mukavasti vaihtelua valitsemalla sileän betonikiven sijaan patinoidun kiven, jonka pinta on kauniisti kulutettu. Tämä kivivalinta sopii erinomaisesti kohteisiin, joihin halutaan luonnollista kiveyspintaa tai halutaan kunnioittaa vanhan ajan tunnelmaa.

Kotimaisen betonista valmistetun pihakiveyksen ja -laatoituksen vahvuutena on sen helppohoitoisuus, ympäristöystävällisyys ja pitkäikäisyys. Pihakivet voidaan tarvittaessa siirtää toiseen paikkaan ja käyttää uudelleen turmelematta ympäristöä. Ne on helppo puhdistaa vedellä ja harjalla pesten, ja ne säilyvät pohjolan oloissa hyväkuntoisina vuodesta toiseen. Lumi sulaa kiveykseltä jo varhain keväällä ja tuntuu miellyttävältä jalan alla pitkälle syksyyn. Betoninen kivi ja laatta kestää hyvin kulutusta ja kosteutta, se on pitkäikäinen ja tyylikäs patioratkaisu useilla eri koko-, pinta- ja värivaihtoehdoilla. Betonilaatoista kootun kiveyksen hoito on helppoa, sillä laatoituksissa on yleensä vähemmän saumoja kuin pikkukivistä tehdyssä kiveyksessä.

Pihan patiot, leikkialueet ja käytävät voidaan toteuttaa myös samoilla pihakivillä kuin autolla ajettavat alueet, jolloin pihakiveyksestä tulee yhtenäinen alue. Kivipatio on mahdollista toteuttaa ohuemmilla esim. 30 mm betonilaatoilla tai erilaisilla betonikivillä, joiden paksuus on esim. 50-60mm. Yhdistelemällä laattoja ja pihakiviä syntyy näyttäviä kokonaisuuksia.

Pihan kiveykset ja laatoitukset on hyvä tukea reunakivillä, jotka myös viimeistelevät kiveyksen kauniisti. Reunakivenä voi käyttää myös isompia laattoja, toista kivimallia tai reunan voi tehdä käyttämällä esim. eriväristä kiveä/laattaa kuin itse patioalue. Usein käytetään myös erilaisia istutusalueita rajaamaan terassialuetta. Tällöin erilaiset muurikivet ovat helppoja ja näyttäviä ratkaisuja.

Myös kivetettävän alueen muoto ohjaa kiven valintaa. Kaarevia käytäviä, patioita tai parkkialueita voidaan päällystää kaarevasivuisilla pihakivillä, joilla voidaan toteuttaa pyöreitä reunoja ja ladontoja leikkaamatta kiviä.

Info

VINKKI!
Valitse betonilaatan ja -kiven paksuus
käyttötarkoituksen mukaan

Alle 50 mm vahvat betonilaatat ja -kivet:
Patiot, kävelytiet, polut ja oleskelualueet

Yli 60 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Pihan ajotie ja piha (henkilöautoliikenne)

Yli 80 mm paksut betonilaatat ja -kivet:
Raskas liikenne, myös julkinen käyttö

Pihakivien ja -laattojen asennusvaiheet

Sopivia tuotteita terassien ja patioiden toteutukseen:

Avainlippu - Valmistettu Suomessa